img_8814

En tur runt Gråen går först längs hamninloppet förbi varvet, där jag träffar på de stora båtarna. Hamninloppet är förresten Skånes enda naturliga hamn, tack vare Saxåns forntida utlopp. Detta var en förutsättning när Sverige skulle bygga ut sin flotta på 16-1700-talet. Då började man också anlägga försvarsanläggningen Gråen.

Sen rundar jag sydspetsen och styr ut mot öppet hav. Här ligger sälarna och myser i decembersolen.

 

img_8767

På öns västra sida lägger jag till och går en runda på ön. Här har jag varit flera gånger men ön fasinerar mig och bjuder alltid på något nytt eller gammalt. Det är en blandning av konstgjordhet, kulturhistoria och natur. Undrar vad Måns och Hagman gjorde här på ön?

 

På väg hem passerar jag en stor flock sothöns, säkert ett tusental. När jag närmar mig lyfter alla på en gång och springflaxar mot öppet hav…själv styr jag in genom hamninloppet…

img_8838

img_8839

img_8842

img_8844